Bedreiging versus de BHV cursus

0
258

Bedrijfshulpverlening is tegenwoordig niet uit de werkomgeving weg te denken. Veiligheid staat immers altijd voorop. Bedrijfshulpverlening is de hulp die wordt verleend bij ongewenste gebeurtenissen, waarbij de veiligheid en/of gezondheid van de werknemers worden bedreigd (door bijvoorbeeld brand). Volgens de Arbowet zij bedrijven, afhankelijk van o.a. het aantal werknemers en het risicofactor, verplicht voldoende mensen met een opleiding BHV op de werkvloer aanwezig te hebben. Tijdens een BHV cursus leer je hoe je in deze situaties moet handelen en mensen in veiligheid brengt.

Wat voor BHV cursussen zijn er

Er zijn een aantal BHV cursussen waarvoor je een certificaat kunt halen. Namelijk de basis, herhaling, BVH ploegleider en Hoofd BHV. De cursussen nemen meestal een hele dag in bezit.

BHV basis

Tijdens de Basis BHV cursus word komen diverse zaken aan bod. Zo leer je alle onderwerpen met betrekking tot Eerste Hulp, denk hierbij aan wonden, kneuzingen en oogletsel. Verder leer je over de preventie en bestrijding rondom het thema brand. De cursus behandeld ook de wijze van alarmeren van hulpdiensten, reanimatie en beademing. Ten slotte beleef je een simulatie van een noodsituatie (brand blussen), oefen je de beheersing van ontruimingsplannen en hoe je een AED gebruikt.

BHV herhalingscursus

Wanneer je de BHV basis cursus hebt afgerond kun je door ontwikkelen met een BHV herhalingscursus. De BHV herhalingscursus is gericht op het verfrissen van jouw BHV kennis en je op de hoogte te stellen van mogelijke nieuwe regelingen. De onderwerpen die tijdens de BHV herhalingscursus worden behandeld zijn daarom ook hetzelfde als van de BHV basis cursus.

Hoofd BHV

Een BHV coördinator is een persoon die verantwoordelijk is voor de uitvoering va het vastgestelde BHV-beleid binnen de organisatie. Deze persoon is voornamelijk bezig met de beleidsmatige kant van BHV, hij begeleidt, controleert en hanteert de volledige BHV inzet in de organisatie op een efficiënte manier.

Tijdens de cursus leer je alles wat nodig is om als coördinator de bedrijfshulpverlening binnen de organisatie naar de goede weg leidt. Beleidsmatig leer je het invloeden van het bouwwerk, de installaties en de organisatie op de BHV-organisatie en beoordeling van de veiligheidssituatie van het werkgebied. Het opbouwen en onderhouden van de BHV-organisatie komt ter pas, met daarbij het opzet van de BHV-plan en de veiligheidsketen.

Op operationeel gebied is er aandacht voor het BHV team, de samenwerkingen met de hulpdiensten en het crisisteam, leiding geven aan het BHV-team en daarop reflecteren.

BHV ploegleider

Wanneer meerdere BHV’ers binnen de organisatie zijn is het opstellen van een BHV ploegleider essentieel. Bij een inzet van meerdere BHV’ers is coördinatie van belang. De werkgever of leidinggevende kan dit ook doen, maar het is verstandiger om dit op te dragen aan een ploegleider BHV. Een BHV ploegleider communiceert in een dergelijke situatie met externe hulpdiensten en coördineert alle aanwezige BHV’ers zodat iedereen effectief ingezet kan worden.

Tijdens de BHV ploegleider cursus leer je jezelf voorbereiden op de inzet van het BHV team, het uitdenken van een calamiteitenscenario, oefenen met een BHV team, Het bedenken en organiseren van een table top oefening en het beoordelen van de veiligheidssituatie van het werkgebied.

Bij het afsluiten van de opleiding krijg je een BHV certificaat. Het word geadviseerd om elk jaar jouw BHV kennis op te frissen door de BHV herhalingscursus te volgen, zodat de veiligheid gewaarborgd blijft!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here