Het is zover, je zet één van de grootste stappen van je leven: je eerste huis kopen. Het is leuk en spannend, maar tegelijk ook lastig als je geen verstand hebt met betrekking tot het afsluiten van een hypotheek. Heb je een mooie woning in het vizier? Het regelen van een hypotheek duurt gemiddeld 2 maanden. De route naar het een hypotheek en daarmee je woning verloopt meestal via 7 simpele stappen.
1.Bepaal het budget
Het is belangrijk om af te vragen hoeveel je kunt lenen. Bereken dat daarom eerst voordat je een huis gaat zoeken. Zo weet je ten minste in welke prijscategorie je kunt zoeken. Neem in de berekeningen ook de rentevaste periode mee. Bij 10 jaar of langer mag je een hoger geldbedrag lenen dan bij een kortere rentevaste periode.
2.Vergelijk hypotheektarieven
Zoek uit welke hypotheekaanbieders de laagste rente aanbiedt. Kijk hierbij ook goed naar de voorwaarden.
3.Ga na hoeveel eigen geld je nodig hebt
Je hebt altijd eigen geld nodig. Een hypotheek dekt namelijk nooit alle kosten van de aankoop van een huis. Wanneer je geen eigen geld of niet genoeg eigen geld hebt kun je bij jouw gemeente checken of die een starterslening biedt. Daarnaast kun je altijd om financiële steun van je ouders vragen bij het kopen van een huis.
4.Breng je schulden in kaart
Zaken zoals een privélimiet op je betaalrekening, een creditcard en openstaande schulden zorgen dat je bij een hypotheekaanbieder minder hypotheek kunt krijgen. Ook een studieschuld vermindert je maximale hypotheek. Bij het BKR (Bureau Krediet Registratie) kun je na gaan wat je schulden zijn en BKR-score is.
5.Zelf afsluiten of met hypotheekadvies
Je hebt de optie om via een hypotheekadviseur een hypotheek af te sluiten, maar je kunt ook in je eentje een hypotheek afsluiten, zonder advies te krijgen. Alsnog adviseer ik je om je te laten adviseren door een goede hypotheekadviseur. Zo ben ik naar een hypotheekadviseur in Almelo gegaan. Deze hielp mij namelijk bij het kijken naar de juiste hypotheekvorm en keek of ik bijvoorbeeld een starterlening kon krijgen.
6. Waar je ook op moet letten
Er zijn vier soorten zaken waar op gelet moet worden
Taxatierapport: als je definitief het huis koopt is het essentieel een taxateur te kiezen die een taxatierapport maakt.
Verzekeringen: een opstalverzekering is verplicht. De bank kan ook een overlijdensrisicoverzekering eisen. Daarnaast is een woonlastenverzekering nuttig.
Beding voldoende ruimte: laat je vooral niet opjagen. Probeer een voorbehoud van financieren van 6 tot 8 weken te krijgen. Twee tot 3 weken is vaak te kort om de hypotheek rond te krijgen.
Regel op tijd de papieren: houd alle documenten goed op orde, let op hoe je ze moet aanleveren en waar je verder nog op moet letten.
7. Beoordeel de hypotheekofferte
Een hypotheekofferte is een bindend aanbod. Wanneer je akkoord gaat zitten jij en de bank er beide aan vast.