Slapeloze nachten

0
114

In je bed liggen draaien en maar niet in slaap kunnen vallen. Iedereen kent het wel, maar wat is hiervan de oorzaak? Spanning, lichamelijke klachten of psychische klachten zijn enkele oorzaken die hierin een rol kunnen spelen. Als gevolg van deze slapeloze nachten voel je je energieloos, slaperig en prikkelbaar. De vraag is dan ook: wat kan je ertegen doen? 

Boosdoener 

Allereerst is het belangrijk om de oorzaak van jouw slapeloosheid te bekijken. Pieker je om je relatie,  werk of thuissituatie? Dit kan ervoor zorgen dat je je niet kan ontspannen en daarom langer wakker ligt. Ook lichamelijke klachten kunnen een rol spelen. Zodra je rugklachten ervaart, is het misschien tijd om te investeren in een goed matras. Een goed matras kan ervoor zorgen dat je lichaam zich helemaal kan ontspannen en daarmee je slaap bevordert. Als laatste zijn er ook enkele gewoontes die slapeloosheid kunnen veroorzaken. Kijken naar een beeldscherm voor het slapengaan, overdag slapen of het eten van een grote maaltijd voor het slapengaan kunnen slapeloosheid aanwakkeren.  

Praten en ontspannen 

Om ervoor te zorgen dat je voor het slapengaan niet teveel piekert is het van belang dat je praat over de zorgen die je hebt. Praten over problemen is een manier van ontlading en kan tot nieuwe inzichten leiden over hoe je het probleem moet aanpakken. Verder is het van belang om te ontspannen voordat je gaat slapen. Het nemen van een warm bad of het doen van ontspanningsoefeningen kunnen ervoor zorgen dat je lichaam zich voorbereid op het in slaap vallen.  

Een goede slaapomgeving 

Om rustig te kunnen slapen is het van belang om een fijne slaapkamer te hebben. Een fijne slaapkamer is goed verduisterd, heeft genoeg frisse lucht en een goed bed. Een goed bed bestaat o.a. uit een goed matras. Maar wat is een goed matras? Dit hangt af van verschillende factoren: lichaamsgewicht, postuur en lengte spelen hier een rol. Zo is een zachter matras beter bij rugklachten dan een hard matras. Echter moet er wel rekening worden gehouden met twee tot vier weken om te wennen aan het nieuwe matras. Na deze periode zullen je spieren gewend zijn geraakt aan het nieuwe matras en zal je als het goed is als een roosje kunnen slapen. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here