Draagkracht dak berekenen

0
152
Dakdekker Hoofddorp

Draagkracht van uw dak berekenen

Een rekenmachine kan u vertellen hoeveel druk een dak van buitenaf kan weerstaan. Dakopleggingen worden bepaald door of het dak plat of hellend is. Ligt de helling van het dak tussen 0 en 15 graden? Dan wordt de variabele druk van het materiaal en de mensen factor op 1 kN/m2 gesteld.

Is de dakhelling steiler dan 15 graden? nDan komt er 4 kN/m2 + 0,2 voor elke graad dakhelling bij. In geval van sneeuwval moet ook rekening worden gehouden met de draagkracht. Er is dan een minimum massa van 70 kg/m2 nodig, wat neerkomt op 0,7 kN/m2 per berekende m2.

Berekenen van draagkracht plat dak

Wind heeft een enorm negatief effect op platte daken. Het is van cruciaal belang om hier meer over te begrijpen, aangezien wind zuigkrachten op een plat dak veroorzaakt. De neerwaartse kracht van de wind moet kleiner zijn dan het gewicht van de dakbedekking. Uw dak zal worden opgetild als hier niet aan wordt voldaan. Wanneer u dit berekent, moet u rekening houden met de spanwijdte, de breedte en de uitkraging.

Berekenen van dakbelasting

De belasting van een dak wordt in twee categorieën verdeeld: permanent en fluctuerend.

 

  • Permanente belasting: Het gewicht van de draagconstructie, dakbeplating, dakbedekking en eventuele ballastlaag wordt de permanente belasting genoemd.
  • Veranderlijke belasting: Dit deel omvat het volgende: regen, sneeuw, windbelasting, mensen, goederen en diensten (zoals zonnepanelen).

De winddruk varieert naargelang de hoogte van het huis en uw woonoppervlak. Hij varieert van 0,46 tot 1,90 kN/m2. De sneeuwbelasting wordt berekend aan de hand van een typische sneeuwbelasting van 0,7 kN/m2. Een sneeuwbelasting van 0,84 kN/m2 is het maximaal haalbare veiligheidsniveau.

Noodafvoeren zijn een eenvoudige methode om te voorkomen dat water uw huis overstroomt. Als u noodafvoeren gebruikt tijdens een zware regenbui of verstopte stormafvoeren, kan dit helpen voorkomen dat uw dak verzakt.

Belastbaarheid van een plat dak

Afhankelijk van het soort dak is de maximale hoeveelheid gewicht die een plat dak kan dragen verschillend. Het gaat niet om één techniek, het gaat om een aantal criteria.

De constructieontwerpen zijn gebaseerd op buig- en treksterkte, alsmede op afschuifsterkte. De overspanningslengte, het materiaal, de overspanningsafstanden en het dakgewicht spelen allemaal een rol. Statische en dynamische belastingen worden ook in aanmerking genomen.

Het is een goed idee om een niet-selectieve dakinspectie te laten uitvoeren, zodat u een nauwkeurige schatting van het draagvermogen van uw dak kunt krijgen.

Hoe bereken ik de draagkracht?

De variabele belasting voor een dakhelling van 0 tot 15 graden is 1 kN/m2. Voor daken met een dakhelling van meer dan 15 graden wordt 4 + 0,2 extra in graden per dakhelling gebruikt.

Hoe weet ik of mijn dak geschikt is?

Een dakinspectie is de snelste manier om te bepalen of uw dak in goede staat is of niet. Dakdekkers zijn vakkundig en opgeleid. U kunt bij Dakdekker Hoofddorp een gratis en vrijblijvende dakinspectie krijgen!

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Een zonnepaneel met een chassis weegt tussen 20 en 25 kg. De constructietekeningen zijn vaak niet meer functioneel. Daarom is het sterk aan te bevelen uw dak te laten inspecteren. U kunt gerust zijn, u bent beschermd tegen alle soorten gevaren als u dit laat doen.

Zelf berekenen van dikte en gewicht dak

Het is mogelijk om de dikte van het eigen dak te meten, maar dit is ook afhankelijk van het soort dak dat u heeft. Er komen veel vragen binnen over hoe de dikte van een groendak te bepalen, dus willen we dit graag ophelderen met een tabel hieronder. We moeten echter benadrukken dat deze cijfers de kleinste balkafmeting weergeven die nodig is voor een overspanning van muur tot muur om een groendak te ondersteunen (zie tabel in onze blog op onze website).

De tabel geeft aan dat de hart-op-hart afstand tussen de balken niet meer dan 61 cm mag bedragen. Ook is aangenomen dat de liggers zijn afgedekt met 18 millimeter plaatmateriaal. De hoogte van de ligger blijkt een belangrijke factor te zijn voor de draagkracht.

U heeft ongetwijfeld heel wat vragen over hoe u de dikte van een ander dak moet meten. We willen benadrukken dat de waarden die we op deze pagina geven slechts indicatief zijn, omdat niet elk dak gebouwd is met hetzelfde materiaal, dezelfde leeftijd, of dezelfde huidige staat. Daarom raden wij u altijd aan om een deskundige dakdekker in te schakelen, zodat u aan de veilige kant zit.

In deze situatie moet u rekening houden met het gewicht van grind, dus zorg ervoor dat u de juiste soort gebruikt. Houd rekening met het weer in Hoofddorp bij het berekenen van het gewicht van uw dak. Sneeuwval en regen kunnen de belasting van uw dak verhogen, vooral als het veel water opneemt.

Het is ook belangrijk om de minimale balkgrootte te begrijpen die nodig is voor een groendak, evenals het gewicht per m2 van groendaken. De volgende zijn typische aanbevelingen (zie tabel in blog op onze website).

Omdat de soorten groendaken zo talrijk zijn, is het een goed idee om bij de leverancier te informeren naar de achtergrond. Komt u er dan nog niet uit, neem dan contact op met een deskundig dakdekkersbedrijf. Staat u voor een raadsel? Een vakkundige dakdekker kan vaak helpen.

Hoewel wij u kunnen adviseren over welke gewichten en afmetingen u in aanmerking moet nemen, kunnen wij dat nooit op afstand doen. Elk dak heeft zijn eigen conditie, daarom is het van cruciaal belang geen grote reparaties uit te voeren voordat u een professional heeft geraadpleegd.

Het veranderen van uw dak zonder de voorschriften van de gemeente te volgen, is niet alleen illegaal, maar kan ook vergunningen vereisen, die wij in uw geval niet met precisie kunnen beoordelen. Dakdekker Hoofddorp staat u graag van dienst!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here