Veilig op een heftruck rijden

0
157

Veilig werken is natuurlijk heel belangrijk, maar zeker als je vaak werkt met vorkheftrucks. Je moet dan namelijk voldoen aan verschillende veiligheidseisen. Het zal namelijk niet voor het eerst zijn dat iemand tegen een legbordstelling aanrijd Het is belangrijk dat iedereen die met een heftruck werkt, ook weet wat deze veiligheidseisen zijn. Op deze manier kan iedereen de heftruck regelmatig controleren en werkt iedereen altijd in veiligheid.

Waar moet een heftruck aan voldoen?

Er zijn erg veel wettelijk vastgestelde veiligheidseisen waar een heftruck aan moet voldoen. Allereerst is het erg belangrijk dat alle opschriften en symbolen op de heftruck goed te lezen zijn. Dit gaat dan voornamelijk over het lastdiagram; hierop staat wat de maximale last op de vork is. Ook de pictogrammen op de bedieningsorganen moeten goed te lezen zijn. Natuurlijk moet de heftruck ook voorzien zijn van een werkende claxon en moet een heftruck met een open constructie voorzien zijn van een veiligheidsgordel. Daarnaast moet de heftruck voorzien zijn van een noodstop waarmee de chauffeur direct de motor uit kan schakelen. Gaat het om een heftruck die ook buiten en op de openbare weg rijdt? Dan moet deze hiervoor ook aangepast zijn. Zo moeten ze beschermd zijn tegen weer en wind en moet de verlichting en signalering volgens de normen van de Wegenverkeerswet zijn. Ook moet de heftruck voorzien zijn van aanwezigheidsdetectie zodat deze nooit gebruikt kan worden als er geen bestuurder op zit en moet deze voorzien zijn van alarmsignalen die duidelijk te horen en te herkennen zijn.

Eisen voor de motoren

Bovengenoemde eisen gelden voornamelijk voor de algemene staat van de heftruck. Er worden ook speciale veiligheidseisen gesteld aan de motoren. Zo mag een heftruck die binnen gebruikt wordt, geen dieselmotor hebben. Er zitten namelijk kankerverwekkende stoffen in de uitlaatgassen die binnen niet weg kunnen. Een heftruck voor binnengebruik moet tot vier ton hefcapaciteit altijd een elektromotor hebben. Daarnaast mogen verbrandingsmotoren en andere onderdelen die heel heet kunnen worden goed afgeschermd worden zodat brandwonden voorkomen worden. Ook moeten accu’s voorzien zijn van hijsmogelijkheden zodat deze makkelijk gewisseld kunnen worden en hebben LPG-trucks de voorkeur boven diesel trucks.

Het heftruckcertificaat: verplicht of niet?

Heftruckchauffeurs zijn niet verplicht om in het bezit te zijn van een heftruckcertificaat, maar ze moeten wel kunnen bewijzen dat ze voldoende kennis in huis hebben om veilig te kunnen werken met een heftruck. En dit moeten ze weer kunnen bewijzen, wat natuurlijk het best kan met een heftruckcertificaat. Het is dus belangrijk dat iedereen die met de heftruck werkt, een opleiding doet en daarmee een certificaat kan halen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here