Hoe vind ik een notaris die mijn belangen prioriteert

0
211

Een notaris heb je slechts een paar keer in je leven nodig. Zo kom je bij een notariskantoor in contact met een notaris wanneer je belangrijke gebeurtenissen  gaat beleven. Huwelijkse voorwaarden, testament of koop van een woning. Dit zijn geen simpele zaken en vergt dus een notaris die kwaliteit oplevert. Het zal je maar gebeuren dat je een notaris inschakelt die jou opscheept met een slecht opgestelde akte. De vraag is daarom: hoe vind je de juiste notaris?

Goed- of duurkoop?

Bij het op zoek gaan naar een notaris zoeken de meeste mensen de goedkoopste op. De goedkoopste notaris is niet per se de beste oplossing en is daarom niet in het belang van jou als consument. Juist in het notariaat geldt dat goedkoop in veel gevallen tot duurkoop leidt.

Een notaris heeft hoge tijdsdruk wanneer die lage tarieven rekent. Daardoor kan hij niet te veel aandacht aan jouw akte en situatie geven. Hierdoor kijkt hij minder kritisch over de tekst waardoor hij dus dingen over het hoofd ziet.

Gevolg hiervan is dat jouw situatie niet goed is geregeld. Dit merk je alleen pas als de situatie die is geregeld in de akte zich voordoet. Op dat moment kun je dat niet meer repareren en zit jij als consument in de regen. Om dit te voorkomen is de oplossing in ieder geval niet de goedkoopste notaris selecteren.

Testament of leveringsakte

Er is een verschil tussen dingen die je bij de notaris regelt voor jezelf, bijvoorbeeld een testament of huwelijksvoorwaarden, en zaken die je bij de notaris regelt voor bijvoorbeeld de (ver)koop van je woning.

De leveringsakte voor het kopen van je woning is standaard algemeen en kent enkele uitzonderingen. De leveringsakte leent zich voor het vergelijken op basis van prijs.

Een testament of je huwelijkse voorwaarden regelen is andere koek. Dat komt omdat veel persoonlijke situaties uniek zijn en iedereen andere wensen heeft. Daardoor zijn dit soort aktes vaak meer meet en maatwerk. Wanneer dit niet goed is geregeld kan dit ongewenste gevolgen hebben.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here