De opleidingen voor banen bij de overheid

0
104

De Rijksoverheid is nog steeds de grootste werkgever van het land. In dit stuk worden de voor- en nadelen van werken bij de overheid kort besproken. Vervolgens wordt uitgelegd welke opleidingen Rijksoverheid je kunt volgen en hoe je in een positie bij de overheid kunt terechtkomen, die perfect bij jouw niveau, wensen, persoonlijkheid en vakgebied past. 

Mensen kunnen nogal eens vooroordelen hebben over werken bij de gemeente of de overheid. “Die werken niet hard” en “daar gebeurt toch niks” zijn dingen die je regelmatig hoort. In veel gevallen is dat onterecht. Bij de overheid wordt hard gewerkt. Er zijn een aantal voordelen aan werken bij de overheid.

Waarom werken bij de overheid

Het eerste voordeel is zonder meer de arbeidsvoorwaarden. Werken bij de overheid betaalt niet altijd zo hoog als bij commerciële werkgevers, maar wel altijd marktconform, en de secundaire voorwaarden zijn altijd goed geregeld. Ook zaken zoals thuiswerken door corona gebeurt bij de overheid volgens de regels. Je hoeft je geen zorgen te maken over deze zaken, waar dit bij de meeste commerciële werkgevers lang niet altijd vanzelfsprekend is. 

Een ander groot voordeel van overheidswerk is de stabiliteit. Risico’s op bijvoorbeeld faillissement of verplaatst worden naar een kantoor aan de andere kant van het land of zelfs in het buitenland, zijn aanzienlijk kleiner. 

Een derde voordeel van werken bij de overheid is het maatschappelijke belang. Je hebt de kans om echt een verschil te maken in de dagelijkse levens van de mensen in jouw omgeving. Bovendien kun je je inzetten voor zaken die er voor jou echt toe te doen, en heb je inspraak in de gang van zaken rond deze onderwerpen. Dat betekent voor veel mensen dat ze hun baan leuk blijven vinden, en niet na een paar jaar op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging. De nieuwe uitdaging ligt binnen het werk, dat erg afwisselend kan zijn.

Hoe werken bij de overheid

Werken bij de overheid kan op allerlei manieren en met verschillende achtergronden. De vakgebieden die je in commercieel werk tegenkomt, zijn er in het algemeen ook in overheidsland. Voor veel banen heb je de juiste Rijksoverheid opleiding of training nodig, die je kunt volgen bij Bestuursacademie Nederland.

De overheidsbaan die bij jou past

Er zijn een aantal vakgebieden te onderscheiden: juridisch, bedrijfsvoering, informatiemanagement, openbare orde & veiligheid, beleid & bestuur, leiderschap & management, energie & milieu en persoonlijke ontwikkeling & vaardigheden. Binnen alle vakgebieden zijn verschillende opleidingen te volgen op HBO- en MBO-niveau. Soms zijn het complete opleidingen van meerdere jaren, in andere gevallen modules van enkele maanden tot een jaar. Er zijn ook trainingen te volgen die jou voorbereiden op de veranderingen in de wereld van de overheid. De opleidingen zijn in veel gevallen zowel online als op locatie te volgen, en er zijn enorm veel mogelijkheden. Kijken naar de juridische tak, zijn er al 15 verschillende opleidingen te volgen. Die opleidingen zijn speciaal ontworpen om jou volledig voor te bereiden op werken bij de overheid. Zaken die niet relevant zijn, worden ook niet gegeven. Daardoor zijn de trajecten doorgaans korter dan reguliere opleidingen. In veel gevallen is het ook mogelijk opleidingen deeltijd te doen naast je huidige werk. Een carrière bij de overheid iets voor jou? Laat je informeren door een expert!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here